Warmtepomp Bovenkarspel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het vervangen van de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten investeren in een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Door de info op deze pagina vind jij uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Bovenkarspel. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Bovenkarspel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bovenkarspel? Op deze pagina bekijk je nuttige info. Selecteer een van de onderwerpen en jij bekijkt rap alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bovenkarspel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bovenkarspel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bovenkarspel

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Bovenkarspel aan te raden. Het kiezen van een echte installateur is net zo relevant als de klus zelf. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Weishaupt-Monarch warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.400 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.000 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bovenkarspel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Maasland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.500 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, AWB, Nefit, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bovenkarspel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bovenkarspel

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bovenkarspel uit te rekenen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1500 €1900 5 jaar
Lucht-water €5700 €2300 €2700 7 jaar
Bodem-water €15100 €4500 €3800 13,5 jaar
Water-water €17600 €4800 €4200 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Stede Broec?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Stede Broec) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Bovenkarspel is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2450 – €4100. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Bulex Magna Aqua 150/2 staat gelijk tot €1.250,00 subsidie en aangaande de CLINT CWW/K/WP 15 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Bovenkarspel

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Ureterp plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2600 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €265 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen