Warmtepomp Maasland

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info op deze pagina lees je praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Maasland. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle relevante info en ontdek de meest vakkundige installateur in Maasland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Maasland? Middels onze expertise doorzoek je zinvolle info. Selecteer een veelgestelde vraag en je ontdekt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Maasland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Maasland?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Maasland

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Maasland aan te raden. De keuze maken voor een bedreven warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Tesy warmtepomp). Wat is een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen februari 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.650 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Maasland.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Warnsveld.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, AWB, Nefit, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Maasland

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Maasland

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Maasland uit te rekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1000 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €1700 €2200 8 jaar
Bodem-water €15500 €4200 €2700 11 jaar
Water-water €18600 €4000 €4100 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Midden-Delfland?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Midden-Delfland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in februari 2023. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Maasland geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen februari 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 – €5350. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de GENERAL Waterstage HT 14F biedt €2.400,00 subsidie en bij de Sirac LSQ05RW is dit €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Maasland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Etten-Leur plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), tezamen met standaard elektriciteit. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2800 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen