Warmtepomp Breda

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Via deze webpagina doorzoek jij bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Breda. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale info en ontdek de meest vakkundige installateur in Breda!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Breda? Aan de hand van de info op deze pagina check je handige tips. Kies voor een van de vragen hieronder, en check rap alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Breda?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Breda?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Breda

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Breda cruciaal. Het kiezen van een ervaren warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NEXTHERM warmtepomp). Hoe herken je een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €3.500 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Breda.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg zien we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Mander.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €8.000 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Remeha, AWB, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Breda

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Breda

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Breda uit te werken.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1000 4 jaar
Lucht-water €6200 €1700 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €4000 €4800 13 jaar
Water-water €17900 €4900 €5000 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Breda?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Breda) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Breda kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 tot €4400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Carrier 30AWH012HD9 geeft jou €2.050,00 subsidie en met betrekking tot de CLINT CWW/K/WP 61 krijg je €3.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Breda

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Valburg plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 tot €4900. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €285 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen