Warmtepomp Mander

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het laten installeren van de gasgestookte ketel bij wet verboden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van gas is een warmtepomp installatie. Door de tips van onze experts lees je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Mander. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Mander!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Mander? Op onze website bekijk je bruikbare adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en vind direct alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Mander?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Mander?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mander

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Mander cruciaal. Het kiezen van een erkende installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Viessmann warmtepomp). Wat is een vakbekwame vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.500 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €3.000 – €6.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mander.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Waterhuizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.500 tot zo’n €20.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Intergas, Atag, Remeha). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mander

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Mander

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mander uit te zoeken.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1600 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €5200 €2400 €2500 6 jaar
Bodem-water €15300 €4300 €4600 13 jaar
Water-water €18300 €5500 €4400 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Tubbergen?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Tubbergen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Mander kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 en €4550. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW heb je recht op €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de GREE GRS-CQ14Pd/NaC-M heeft €2.200,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPC 04 (232926) heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Mander

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Exloo plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat gaat via ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2750 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €355 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen