Warmtepomp Britswert

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Middels onze website doorzoek jij handige tips & tricks betreffende een warmtepomp in Britswert. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Britswert!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Britswert? Door onze experts bekijk jij zinvolle tips. Kies voor een veelgestelde vraag en jij bekijkt meteen alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Britswert?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Britswert?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Britswert

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is vrij pittig. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Britswert cruciaal. Het selecteren van een bedreven specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek WaterFurnace warmtepomp). Hoe herken je een vakkundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.650 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Britswert.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Mariënvelde.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €9.500 en €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Nefit, AWB, Intergas). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Britswert

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Britswert

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Britswert uit te werken.

Model warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €1300 6 jaar
Lucht-water €5200 €2300 €2600 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €5400 €3500 14 jaar
Water-water €18400 €4200 €4400 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Straks moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen wijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Britswert geldt alleen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 – €4400. Het totale bedrag hangt af van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30PH120HEE heeft €3.350,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSHN-EE 61 heb je recht op €4.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Britswert

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Veenendaal plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €335 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen