Warmtepomp Mariënvelde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Middels de info van onze specialisten doorzoek je tips en adviezen over een warmtepomp in Mariënvelde. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Mariënvelde!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Mariënvelde? Middels onze expertise achterhaal je bruikbare aanbevelingen. Druk op een veelgestelde vraag en vind snel alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mariënvelde?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Mariënvelde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mariënvelde

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Mariënvelde onmisbaar. De keuze maken voor een betrouwbare expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NEXTHERM warmtepomp). Hoe kies ik een geoefende installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.400 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €4.500 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Mariënvelde.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Weiteveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Atag, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mariënvelde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mariënvelde

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mariënvelde te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1000 €1600 5 jaar
Lucht-water €4300 €2400 €2000 9 jaar
Bodem-water €14000 €4800 €4200 11 jaar
Water-water €17600 €4800 €5900 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Oost Gelre?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Oost Gelre) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Mariënvelde is alleen van toepassing op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1300 – €4250. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Hautec HWL-48-EC (88LI0301SDLN5) staat gelijk tot €2.000,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPF 04 Cool (232915) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Mariënvelde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Fijnaart plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2900 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €325 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen