Warmtepomp Bronkhorst

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het aanvragen van de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Op deze webpagina lees je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Bronkhorst. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle cruciale tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Bronkhorst!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bronkhorst? Door onze experts check je handige aanbevelingen. Klik op een item uit onze FAQ en bekijk vlug alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bronkhorst?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bronkhorst?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bronkhorst

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Bronkhorst onmisbaar. Het selecteren van een bekwame expert is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aermec systeem). Hoe herken je een betrouwbare warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.250 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €4.500 – €7.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Bronkhorst.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Marsum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.000 en €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, Remeha, Intergas, AWB, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bronkhorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bronkhorst

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bronkhorst te ontcijferen.

Type warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1100 €1800 6 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14000 €4000 €3100 10,5 jaar
Water-water €18600 €4400 €5900 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bronckhorst?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Bronckhorst) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Bronkhorst geldt alleen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €3000 tot €4600. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30PHC100HEE geeft recht op €2.800,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSHN-XEE2 19.2 ligt dit op €8.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Bronkhorst

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Veghel plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2950 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €330 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw