Warmtepomp Veghel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het kiezen voor een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle woningen moeten kijken naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees je relevante tips voor een warmtepomp in Veghel. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Doorzoek alle praktische details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Veghel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Veghel? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je handige tips. Selecteer een veelgestelde vraag en jij checkt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Veghel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Veghel?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Veghel

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n apparaat is nogal complex. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Veghel aan te raden. De zoektocht naar een erkende vakman doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Oilon). Wat is een aangesloten vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Veghel.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Formerum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 tot €18.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, AWB, Remeha, Vaillant, Intergas). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Veghel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Veghel

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Veghel te bepalen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1600 €1400 7 jaar
Lucht-water €4300 €2100 €2700 7 jaar
Bodem-water €14300 €3500 €3300 9 jaar
Water-water €18300 €5900 €5300 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Veghel?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Veghel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Veghel is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 – €4250. Het totale bedrag hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Sonnenkraft HP9SM geeft recht op €2.000,00 subsidie en wat betreft de CLINT CHA/ML/ST/WP 51 ligt dit op €2.300,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Veghel

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Noorden plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €270 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen