Warmtepomp Formerum

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. De optie in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Via onze vergelijker doorzoek jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Formerum. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle relevante tips & tricks en check prijzen van een installateur in Formerum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Formerum? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij bruikbare aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en bekijk direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Formerum?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Formerum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Formerum

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Formerum onmisbaar. Het kiezen van een ervaren expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Haier subsidie). Wat is een doorgewinterde vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.300 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Formerum.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een prettige opbrengst. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oudebildtzijl.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 en €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Atag, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone product. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Formerum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Formerum

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Formerum te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €6600 €2200 €2100 9 jaar
Bodem-water €15300 €5700 €3300 11,5 jaar
Water-water €18400 €4100 €4700 17,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Terschelling?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Terschelling) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Formerum is alleen van toepassing op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 – €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 30.2 geeft jou €7.150,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPW 06 Set (232948) krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Formerum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Zuidvelde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 – €4300. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €370 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw