Warmtepomp Zuidvelde

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts doorzoek je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Zuidvelde. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle praktische info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Zuidvelde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidvelde? Door onze experts vind je nuttige aanbevelingen. Selecteer een item uit onze FAQ en ontdek direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zuidvelde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuidvelde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidvelde

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Zuidvelde noodzakelijk. De keuze maken voor een degelijke specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk DPA verwarming). Waar vind ik een vakbekwame installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zuidvelde.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Huissen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.000 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Atag, Intergas, Nefit). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidvelde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidvelde

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidvelde te berekenen.

Soort warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €5600 €1600 €2600 8 jaar
Bodem-water €14100 €5700 €3400 12 jaar
Water-water €18700 €4600 €4000 17,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordenveld?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Noordenveld) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Zuidvelde is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 tot €5100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Waterkotte EcoTouch Ai1 Air 5018.5 geeft jou €2.700,00 subsidie en bij de Energie EST SB12HT krijg je €2.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zuidvelde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Sappemeer plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €3000 – €4100. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €300 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw