Warmtepomp Noorden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Aan de hand van deze website doorzoek je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Noorden. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Noorden!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Noorden? Via onze specialisten doorzoek je handige tips en adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en vind onmiddellijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Noorden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Noorden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noorden

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Daarom is een aangesloten warmtepomp installateur in Noorden onvermijdbaar. De zoektocht naar een officiële warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ES verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €6.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Noorden.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zuidvelde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Intergas, Nefit, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noorden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Noorden

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noorden uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1300 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €5300 €2200 €2400 7 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €4600 10 jaar
Water-water €18000 €5100 €5700 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Nieuwkoop?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Nieuwkoop) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Noorden is alleen aan te vragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 en €5800. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Inventum Optima 80 DC geeft recht op €1.100,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo Compact 5014.5 (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Noorden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Heerle plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €365 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen