Warmtepomp Bruchem

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het aansluiten van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Middels de tips van onze experts vind jij waardevolle informatie aangaande een warmtepomp in Bruchem. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante details en bekijk de tarieven via een installateur uit Bruchem!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bruchem? Door onze experts doorzoek je zinvolle tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je vindt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Bruchem?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bruchem?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bruchem

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk gecompliceerd. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Bruchem onmisbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Alto refrigeration systeem). Waar vind ik een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.200 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Bruchem.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Matsloot.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bruchem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bruchem

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bruchem uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1700 6 jaar
Lucht-water €5800 €1500 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €4000 €4400 13 jaar
Water-water €18500 €5500 €5600 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Zaltbommel?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Zaltbommel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Bruchem kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 – €4500. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Carrier 30PHC160HEE biedt €3.750,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSHN-XEE2 MF 16.2 is dit €7.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bruchem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Velp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) samen met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €335 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw