Warmtepomp Matsloot

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Gebaseerd op de info op deze pagina doorzoek je waardevolle informatie over een warmtepomp in Matsloot. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Matsloot!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Matsloot? Op deze pagina bekijk je nuttige info. Druk op een van de onderstaande vragen, en vind meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Matsloot?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Matsloot?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Matsloot

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Matsloot onvermijdbaar. De zoektocht naar een erkende installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Horos warmtepomp). Hoe herken je een bedreven warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Matsloot.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Wesepe.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, AWB, Vaillant, Atag). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric product. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Matsloot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Matsloot

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Matsloot te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1800 €1200 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €14400 €5500 €2900 10,5 jaar
Water-water €18400 €4500 €4700 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Noordenveld?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Noordenveld) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Matsloot geldt alleen op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1500 – €5200. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Hautec HWL-A-94 (88LA0191SCLN6) geeft recht op €3.000,00 subsidie en aangaande de Stiebel-Eltron WPF 13 Basic (230947) ligt dit op €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Matsloot

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze oplossingen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Franeker plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €4300. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €260 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen