Warmtepomp Franeker

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Op de info op deze pagina ontdek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Franeker. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle nuttige details en bekijk de tarieven via een installateur uit Franeker!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Franeker? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij bruikbare informatie. Druk op een item uit onze FAQ en ontdek meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Franeker?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Franeker?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Franeker

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Franeker benodigd. De keuze maken voor een doorgewinterde expert is net zo relevant als de klus zelf. De specialist neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hewalex subsidie). Wat is een geoefende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.300 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €3.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Franeker.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Oudelande.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.000 t/m €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, AWB, Vaillant, Remeha, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een full-electric oplossing. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Franeker

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Franeker

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Franeker te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1800 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €14300 €5400 €4100 11 jaar
Water-water €18100 €4300 €4200 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Franekeradeel?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Franekeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Franeker kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 tot €5200. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSAN-XIN 41 prm geeft recht op €1.650,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPW 10 Set (232950) ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Franeker

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Zuna plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 en €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €345 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen