Warmtepomp Wesepe

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het laten installeren van een systeem op gas bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is de warmtepomp. Op warmtepompspot.nl doorzoek je praktische informatie voor een warmtepomp in Wesepe. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Wesepe!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wesepe? Op onze website achterhaal je belangrijke tips en adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt à la minute alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Wesepe?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wesepe?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wesepe

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is best wel moeilijk. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in Wesepe aan te raden. De keuze van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Oilon warmtepomp). Waar vind ik een betrouwbare vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wesepe.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Hank.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €19.500 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Atag, AWB, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een standalone product. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wesepe

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wesepe

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wesepe vast te stellen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1300 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2200 €2200 7,5 jaar
Bodem-water €15300 €5400 €3900 14,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €5200 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Olst-Wijhe?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Olst-Wijhe) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wesepe is alleen van toepassing op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1800 en €5050. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Thermia Atec 16 geeft jou €2.300,00 subsidie en bij de Daikin ERLQ006(**)V3 + EHSH08P50(**) krijg je €1.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wesepe

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze modellen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oudelande plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2850 en €4400. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €310 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen