Warmtepomp Hank

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aanvragen van een gasgestookt systeem niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts doorzoek je relevante tips voor een warmtepomp in Hank. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle bruikbare tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Hank!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hank? Via onze specialisten bekijk jij handige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hank?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hank?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Hank

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Hank onontbeerlijk. De zoektocht naar een officiële installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Haier installatie). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.250 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Hank.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Roderwolde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric systeem. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hank

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hank

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hank uit te zoeken.

Model warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1400 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2500 8 jaar
Bodem-water €15100 €4800 €4600 10,5 jaar
Water-water €17900 €4400 €5400 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Werkendam?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Werkendam) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hank kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1850 – €5700. Het totale bedrag heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVH16S26(**)9W heeft €2.400,00 subsidie en bij de Weishaupt/Monarch WWP W 10 ID heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hank

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze producten draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Baarland plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 en €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €300 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen