Warmtepomp Buchten

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het kiezen voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Buchten. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle relevante specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Buchten!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Buchten? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je belangrijke informatie. Druk op een van de onderwerpen en je ontdekt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Buchten?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Buchten?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Buchten

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk complex. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Buchten onontbeerlijk. Het selecteren van een ervaren installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Bosch systeem). Hoe kies ik een bedreven vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.250 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Buchten.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Meerssen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €5.000 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Vaillant, Nefit, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Buchten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Buchten

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de aanschafprijs is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Buchten te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1800 €1700 7 jaar
Lucht-water €5000 €1900 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14200 €3800 €2600 9,5 jaar
Water-water €17500 €4600 €5300 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Sittard-Geleen?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Sittard-Geleen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Buchten geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €3000 – €5400. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQ026DX heeft €2.950,00 subsidie en m.b.t. de Danfoss DHP-C Opti 4 heb je recht op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Buchten

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Venlo plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2600 – €4400. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €250 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen