Warmtepomp Buitenkaag

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is de keuze voor de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van de CV-ketel is: ‘warmtepomp’. Op onze vergelijker achterhaal je praktische informatie over een warmtepomp in Buitenkaag. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Buitenkaag!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Buitenkaag? Door onze experts achterhaal je bruikbare tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en je ontdekt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Buitenkaag?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Buitenkaag?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Buitenkaag

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij complex. Om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Buitenkaag onmisbaar. Het selecteren van een doorgewinterde vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Climaveneta systeem). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Buitenkaag.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Meijel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.000 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Vaillant, Nefit, Remeha, Intergas). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric product. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Buitenkaag

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Buitenkaag

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Buitenkaag te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1800 5 jaar
Lucht-water €4200 €2400 €2800 9 jaar
Bodem-water €15000 €4000 €4000 12 jaar
Water-water €18000 €4800 €4600 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Haarlemmermeer?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment zullen veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Haarlemmermeer) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Buitenkaag is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 tot €4900. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30RQ040-H heeft €3.600,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-H Opti 4 heb je recht op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Buitenkaag

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Vianen plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2850 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €370 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw