Warmtepomp Daarlerveen

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het vervangen van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van gas is de warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker lees jij handige tips & tricks m.b.t. een warmtepomp in Daarlerveen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle belangrijke info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Daarlerveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Daarlerveen? Via onze specialisten bekijk je belangrijke tips en adviezen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en je ontdekt ogenblikkelijk alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Daarlerveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Daarlerveen?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Daarlerveen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Daarom is een competente warmtepomp installateur in Daarlerveen benodigd. De keuze van een betrouwbare installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over InterClima-MTA systeem). Hoe kies ik een officiële installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.650 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Daarlerveen.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Mirns.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €20.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, Nefit, Remeha, Intergas, Vaillant). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Daarlerveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Daarlerveen

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Daarlerveen vast te stellen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €2000 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €6000 €1500 €2100 9 jaar
Bodem-water €15400 €5500 €3800 12,5 jaar
Water-water €17600 €5000 €5000 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hellendoorn?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Hellendoorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Let op: subsidie warmtepomp Daarlerveen is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2850 en €5200. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Carrier 30RQV-021CX geeft recht op €2.650,00 subsidie en voor de ELCO Aquatop T28HR ligt dit op €4.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Daarlerveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Vorden plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 en €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €365 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen