Warmtepomp Vorden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aanvragen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten investeren in een milieuvriendelijk alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl lees jij nuttige info voor een warmtepomp in Vorden. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Vorden!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Vorden? Hieronder check je belangrijke tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij checkt à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vorden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Vorden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vorden

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is nogal moeilijk. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Vorden cruciaal. De keuze van een doorgewinterde installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ES warmtepomp). Wat is een handige installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Vorden.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Geulle.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De investering ligt tussen de €8.500 en €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een standalone systeem. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vorden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vorden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vorden uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1600 €1800 6,5 jaar
Lucht-water €5100 €2100 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14900 €4400 €2600 12 jaar
Water-water €17900 €4500 €5600 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Bronckhorst?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode zullen veel gezinnen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Bronckhorst) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Vorden kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 en €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type systeem, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Stiebel-Eltron WPL 17 ACS Classic Compact Set (235991) geeft recht op €2.100,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSN-XEE 222 ligt dit op €5.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Vorden

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Ommel plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2650 – €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €330 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen