Warmtepomp Ommel

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Met behulp van warmtepompspot.nl bekijk je handige tips & tricks over een warmtepomp in Ommel. Is mijn huis wel geschikt? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle belangrijke info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Ommel!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Ommel? Door onze experts vind jij zinvolle aanbevelingen. Druk op een van de onderstaande vragen, en ontdek onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Ommel?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Ommel?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Ommel

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk ingewikkeld. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Ommel cruciaal. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Stiebel-Eltron verwarming). Hoe herken je een bekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.550 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.500 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Ommel.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Adorp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Nefit, AWB, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric product. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ommel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Ommel

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ommel te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1500 €1500 5 jaar
Lucht-water €5500 €2300 €2800 6 jaar
Bodem-water €14100 €5500 €3200 9 jaar
Water-water €17700 €4400 €5700 16,6 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Asten?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Asten) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Ommel kun je enkel aanvragen voor apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1850 en €4800. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de LG Therma V HM143M U32 geeft recht op €2.500,00 subsidie en wat betreft de Weishaupt/Monarch WWP S 8 IDT ligt dit op €2.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Ommel

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Heukelum plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2800 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €400 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen