Warmtepomp De Groeve

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts bekijk je nuttige info voor een warmtepomp in De Groeve. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle bruikbare specificaties en vergelijk direct alle installateurs in De Groeve!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in De Groeve? Middels onze expertise ontdek je belangrijke informatie. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest onmiddellijk bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Groeve?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in De Groeve?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Groeve

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Daardoor is een vakbekwame warmtepomp installateur in De Groeve cruciaal. De keuze van een erkende warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk NIBE systeem). Hoe kies ik een bekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in De Groeve.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Moordrecht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, AWB, Nefit, Vaillant, Intergas). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Groeve

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Groeve

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Groeve uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €2000 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4300 €1500 €2700 9 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €3100 11,5 jaar
Water-water €17600 €5300 €5000 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Tynaarlo) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp De Groeve is alleen van toepassing op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 – €5450. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 61AF-055B geeft jou €4.950,00 subsidie en met betrekking tot de Enerso WW 14 krijg je €3.200,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in De Groeve

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Wouterswoude plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 tot €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €265 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw