Warmtepomp De Heurne

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het plaatsen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Met behulp van de info van onze specialisten vind je tips en adviezen voor een warmtepomp in De Heurne. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale specificaties en vergelijk direct alle installateurs in De Heurne!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in De Heurne? Op deze pagina doorzoek jij zinvolle adviezen. Selecteer een item uit onze FAQ en je leest binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in De Heurne?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in De Heurne?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Heurne

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in De Heurne cruciaal. De zoektocht naar een aangesloten vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De specialist checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek NRGTEQ systeem). Wat is een deskundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.750 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.500 – €6.000 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Heurne.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Doorgaans onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Morra.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot zo’n €19.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Atag, AWB, Intergas, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een standalone type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Heurne

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Heurne

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Heurne vast te stellen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1700 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €2300 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €4700 €4000 12,5 jaar
Water-water €17200 €4700 €4700 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aalten?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode gaan veel consumenten overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Aalten) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Tip: subsidie warmtepomp De Heurne geldt alleen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 tot €4300. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW incasseer je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Carrier 61AF-075B staat gelijk tot €5.950,00 subsidie en voor de Enerso WW 20 krijg je subsidie tot €3.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in De Heurne

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Waaksens plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €310 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw