Warmtepomp Morra

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het plaatsen van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Iedereen zal moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van de CV-ketel is een warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl ontdek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Morra. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale tips & tricks en vind de voordeligste installateur in Morra!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Morra? Door onze experts doorzoek je bruikbare info. Klik op een onderwerp en jij bekijkt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Morra?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Morra?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Morra

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk gecompliceerd. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Morra onvermijdbaar. De keuze maken voor een deskundige expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Magic Thermodynamic Box systeem). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.600 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €4.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Morra.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Winkel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De investering ligt tussen de €6.500 tot €19.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Vaillant, AWB, Remeha, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Morra

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Morra

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Morra te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1600 4 jaar
Lucht-water €5900 €2200 €2100 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5600 €4200 10 jaar
Water-water €17400 €4500 €5000 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Dongeradeel?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Morra kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 tot €4550. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Hiseer AS10V-QPNHE biedt €2.100,00 subsidie en m.b.t. de Techneco Vulcan 35 AHR (G/W) is dit €5.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Morra

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Goirle plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2600 en €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €335 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen