Warmtepomp De Kiel

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl vind je handige info m.b.t. een warmtepomp in De Kiel. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle praktische details en bekijk de tarieven via een installateur uit De Kiel!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in De Kiel? Op onze website achterhaal je bruikbare informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en ontdek snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in De Kiel?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in De Kiel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in De Kiel

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Hierom is een handige warmtepomp installateur in De Kiel aan te raden. Het selecteren van een degelijke vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over PHNIX systeem). Hoe ben ik verzekerd van een bekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.350 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in De Kiel.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Munnekeburen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Atag, AWB, Intergas, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Kiel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Kiel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Kiel uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1700 4 jaar
Lucht-water €4300 €2100 €2000 7 jaar
Bodem-water €15400 €3500 €3600 12 jaar
Water-water €18100 €4200 €4300 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel huizen overgaan naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Coevorden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp De Kiel geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de CIAT AQUACIAT ILD 180A geeft jou €3.800,00 subsidie en wat betreft de Galletti EHW052HL krijg je €7.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in De Kiel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Waalwijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2650 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €345 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen