Warmtepomp Munnekeburen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Iedereen zal moeten investeren in een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Door de tips van onze experts ontdek je nuttige info aangaande een warmtepomp in Munnekeburen. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle relevante details en vind de voordeligste installateur in Munnekeburen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Munnekeburen? Op onze website bekijk jij belangrijke informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt vlug bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Munnekeburen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Munnekeburen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Munnekeburen

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is behoorlijk pittig. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Munnekeburen onmisbaar. De zoektocht naar een echte installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Meeting systeem). Hoe ben ik verzekerd van een officiële vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €5.500 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Munnekeburen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaliter maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Winsum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.000 – €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Vaillant, AWB, Atag, Remeha). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Munnekeburen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Munnekeburen

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Munnekeburen uit te werken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1600 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €3300 10 jaar
Water-water €18500 €4500 €5100 18,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Weststellingwerf?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Weststellingwerf) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Munnekeburen is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2900 tot €5100. Het totale bedrag is een afgeleide van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Hitachi Yutaki-M RHUE3AVHN1 heeft €1.900,00 subsidie en aangaande de Thermia Comfort Optimum 10RF heb je recht op €2.900,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Munnekeburen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Gorredijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen