Warmtepomp Gorredijk

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Geholpen door deze website bekijk je alle details m.b.t. een warmtepomp in Gorredijk. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle praktische tips & tricks en bekijk de tarieven via een installateur uit Gorredijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Gorredijk? Middels onze expertise doorzoek jij belangrijke informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest vlug alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Gorredijk?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gorredijk?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Gorredijk

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Gorredijk onontbeerlijk. Het kiezen van een competente specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur inspecteert jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clausius subsidie). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €7.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gorredijk.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Puttershoek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot zo’n €20.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gorredijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gorredijk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de aanschafprijs is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gorredijk vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1000 €1200 5 jaar
Lucht-water €6700 €1800 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €4200 €4000 10 jaar
Water-water €18800 €4000 €4400 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Opsterland?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Opsterland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Gorredijk geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2200 en €4500. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Daikin ERGA06DV* icm EHB(H)(X)08D**** heeft €1.900,00 subsidie en bij de Vaillant flexoTHERM VWF 117/4 + VWW 11/4 SI (0010016679) heb je recht op €3.300,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Gorredijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Alphen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) tezamen met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2650 tot €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €300 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen