Warmtepomp Winsum

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is het warmtepomp systeem. Door deze webpagina achterhaal je alle details m.b.t. een warmtepomp in Winsum. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle praktische info en bekijk de tarieven via een installateur uit Winsum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Winsum? Op onze website check jij nuttige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek rap het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Winsum?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Winsum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Winsum

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Winsum onmisbaar. De keuze maken voor een echte specialist is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk iDM systeem). Hoe kies ik een bekwame vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €3.500 – €8.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €14.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Winsum.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Helden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €9.500 tot €20.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Remeha, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Winsum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Winsum

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Winsum vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2400 9 jaar
Bodem-water €14000 €3500 €4600 13 jaar
Water-water €17000 €5800 €4400 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel consumenten overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Littenseradiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Winsum kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2300 en €5850. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Trane CXAX 020 SE SN staat gelijk tot €5.200,00 subsidie en bij de Daikin EWYQ-006ADVP krijg je subsidie tot €1.850,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Winsum

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Puttershoek plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4100. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €380 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen