Warmtepomp Helden

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op onze vergelijker check jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Helden. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige specificaties en vind de voordeligste installateur in Helden!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Helden? Via onze specialisten check je zinvolle tips. Kies voor een van de onderwerpen en je leest vlug verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Helden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Helden?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Helden

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Helden cruciaal. De keuze van een deskundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Masser installatie). Hoe kies ik een officiële warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Investering Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.350 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Helden.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Scheulder.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €21.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Nefit, Atag, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Helden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Helden

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Helden uit te rekenen.

Type warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1200 €1800 6 jaar
Lucht-water €6700 €1500 €2500 8 jaar
Bodem-water €14700 €5800 €3600 14 jaar
Water-water €17000 €5200 €5900 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Peel en Maas?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Peel en Maas) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Helden kun je enkel aanvragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 tot €4450. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 9 Maxi SP biedt €2.000,00 subsidie en bij de Alpha Innotec SW 132H1 is dit €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Helden

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Bergen op Zoom plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €345 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen