Warmtepomp De Punt

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Gebaseerd op de info op deze pagina bekijk jij handige info voor een warmtepomp in De Punt. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in De Punt!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in De Punt? Op deze pagina doorzoek je belangrijke aanbevelingen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit De Punt?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in De Punt?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in De Punt

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal gecompliceerd. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in De Punt onmisbaar. De zoektocht naar een betrouwbare expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Deze expert inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Solarfocus systeem). Hoe herken je een handige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.550 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €4.000 – €6.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in De Punt.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nederland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Atag, Remeha, Nefit). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een full-electric product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs De Punt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in De Punt

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in De Punt te ontcijferen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5100 €1900 €2000 6 jaar
Bodem-water €15300 €4700 €2700 13 jaar
Water-water €18600 €5100 €5900 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Tynaarlo?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel gezinnen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Tynaarlo) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp De Punt is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2600 tot €5750. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de CIAT AQUACIAT2 ILD 080V PV staat gelijk tot €2.700,00 subsidie en wat betreft de Galletti EKW040K krijg je subsidie tot €3.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in De Punt

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wageningen plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2750 – €5000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €340 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen