Warmtepomp Delden

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten kijken naar een alternatieve bron. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Via onze vergelijker doorzoek je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Delden. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare informatie en vind de voordeligste installateur in Delden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Delden? Aan de hand van de info op deze pagina check je bruikbare adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en bekijk onmiddellijk alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Delden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Delden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Delden

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is best wel complex. Vandaar is een betrouwbare warmtepomp installateur in Delden noodzakelijk. Het selecteren van een handige installateur is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij neemt jouw huis onder de loep, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Western Airconditioning systeem). Hoe herken je een betrouwbare warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Delden.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nieuw- en Sint Joosland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €6.000 en €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Remeha, Atag, Nefit, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een volledig-elektrisch product. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Delden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Delden

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kosten van het systeem is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Delden te berekenen.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1900 €1700 6,5 jaar
Lucht-water €6300 €2300 €2600 6 jaar
Bodem-water €15200 €4600 €3800 12,5 jaar
Water-water €18800 €4800 €5800 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Hof van Twente?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel consumenten overgaan naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Hof van Twente) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Delden kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2250 tot €4200. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta AW 0041HT geeft recht op €2.050,00 subsidie en bij de Galletti ENE025HS ligt dit op €4.150,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Delden

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Wassenaar plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2800 – €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €400 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw