Warmtepomp Wassenaar

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De milieuvervuilende cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een tijdje is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Een keuze in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Op deze website vind je alle details betreffende een warmtepomp in Wassenaar. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle cruciale tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Wassenaar!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Wassenaar? Op deze pagina lees je bruikbare informatie. Selecteer een veelgestelde vraag en je vindt eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wassenaar?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wassenaar?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wassenaar

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel gecompliceerd. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Wassenaar aan te raden. Het kiezen van een geoefende specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Stiebel-Eltron warmtepomp). Waar vind ik een geoefende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen waar je op kunt letten:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €3.000 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €15.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt overgedragen naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in toepasbare energie. Voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Wassenaar.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Grubbenvorst.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 t/m €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Remeha, Intergas). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een 100% elektrische product. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wassenaar

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wassenaar

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wassenaar vast te stellen.

Model warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1500 €1500 7 jaar
Lucht-water €4000 €2000 €2800 8 jaar
Bodem-water €14000 €5700 €2800 12,5 jaar
Water-water €17900 €5300 €5600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Wassenaar?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan moeten veel huizen overgaan naar andere vormen van energie (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Wassenaar) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Wassenaar kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2050 – €5700. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Technibel PHRIE257F geeft recht op €2.450,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERGA04DV* icm EHV(H)(X)(Z)04S23D**** ligt dit op €1.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wassenaar

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutraal huis. Lees nu verder over warmtepomp in Ossenisse plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2800 – €4800. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €310 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen