Warmtepomp Diepenveen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle woningen moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees jij handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Diepenveen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Diepenveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Diepenveen? Hieronder ontdek je bruikbare aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Diepenveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Diepenveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Diepenveen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Vandaar is een officiële warmtepomp installateur in Diepenveen aan te raden. De keuze van een officiële installateur is net zo relevant als de klus zelf. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Aermec verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb je diverse certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Het KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.650 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €13.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Diepenveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nieuwerkerk aan den IJssel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 t/m €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Atag, Remeha, Nefit, AWB). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Diepenveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Diepenveen

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Diepenveen te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1900 6,5 jaar
Lucht-water €5900 €2100 €2600 9 jaar
Bodem-water €15200 €4200 €4600 12,5 jaar
Water-water €17700 €5400 €5600 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Deventer?
Straks moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel woningen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid verschaft (ook in de gemeente Deventer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Diepenveen is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2350 en €4700. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta AWR-HT /CA-E 0202 geeft jou €5.650,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEP 052ML krijg je €7.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Diepenveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Wesepe plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 – €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €280 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen