Warmtepomp Dinxperlo

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. Een populair alternatief van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze website doorzoek je tips en adviezen over een warmtepomp in Dinxperlo. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle relevante info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Dinxperlo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dinxperlo? Door onze experts ontdek je nuttige tips & tricks. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij checkt direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Dinxperlo?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Dinxperlo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dinxperlo

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk complex. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Dinxperlo onvermijdbaar. Het selecteren van een degelijke specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Atlantic verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.600 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €2.500 – €6.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Dinxperlo.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Nieuwleusen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot €19.500 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dinxperlo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Dinxperlo

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dinxperlo uit te zoeken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6000 €2200 €2400 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €3400 13 jaar
Water-water €17500 €5800 €5000 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Aalten?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode gaan veel woningen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Aalten) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Dinxperlo is alleen van toepassing op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1900 – €4800. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0051T biedt €2.150,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEP 072ML is dit €8.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Dinxperlo

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Westendorp plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4100. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €380 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen