Warmtepomp Nieuwleusen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aanvragen van de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is de warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina lees je nuttige info voor een warmtepomp in Nieuwleusen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle cruciale tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Nieuwleusen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwleusen? Op deze pagina bekijk je bruikbare adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt direct bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Nieuwleusen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuwleusen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwleusen

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Nieuwleusen benodigd. De keuze van een handige warmtepomp-installateur doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ACM Kalte Klima verwarming). Hoe herken je een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2022]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.650 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenlucht €5.500 – €7.000 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Nieuwleusen.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal ontwaren we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zeijen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €6.500 – €20.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Atag, Nefit, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een full-electric systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwleusen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwleusen

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwleusen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1800 €1500 7 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2700 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €4900 €2900 12,5 jaar
Water-water €17700 €5200 €4800 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dalfsen?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren gaan veel woningen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Dalfsen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2022. Het gaat om een historische subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Nieuwleusen is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2022).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 tot €5350. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Hitecsa EKWXBA-801.1 geeft recht op €2.700,00 subsidie en met betrekking tot de Viessmann Vitocal 300-G BWC 301.B06 ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Nieuwleusen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Hardenberg plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2700 en €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €310 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen