Warmtepomp Hardenberg

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door deze website achterhaal je bruikbare informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Hardenberg. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle praktische informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Hardenberg!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Hardenberg? Via onze specialisten achterhaal je bruikbare tips. Kies voor een onderwerp en vind rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hardenberg?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Hardenberg?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hardenberg

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk ingewikkeld. Vandaar is een ervaren warmtepomp installateur in Hardenberg onmisbaar. De zoektocht naar een erkende warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hitecsa installatie). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hardenberg.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Roosendaal.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €7.500 – €19.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Remeha, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hardenberg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hardenberg

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hardenberg uit te rekenen.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1100 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1800 €2000 6 jaar
Bodem-water €15300 €4100 €3900 12 jaar
Water-water €17400 €4900 €4100 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hardenberg?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Hardenberg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Hardenberg is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 en €5500. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBX16(**)3V geeft recht op €2.700,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning CORE 10M ligt dit op €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Hardenberg

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze verbruiken veel stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Badhoevedorp plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2700 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €260 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw