Warmtepomp Zeijen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten kijken naar een alternatieve bron. Een populair alternatief van gas is: ‘warmtepomp’. Door onze website bekijk je tips en adviezen voor een warmtepomp in Zeijen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle bruikbare info en ontdek de meest vakkundige installateur in Zeijen!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zeijen? Middels onze expertise check je nuttige aanbevelingen. Kies voor een veelgestelde vraag en je leest eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zeijen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Zeijen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeijen

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Zeijen cruciaal. De keuze van een betrouwbare specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ecoforest systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welk type moet ik laten installeren? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Luchtstroom Vanaf €1.650 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €18.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zeijen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Holthone.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €9.500 – €21.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, AWB, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeijen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeijen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeijen te bepalen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1100 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2100 €2700 7 jaar
Bodem-water €14400 €5600 €2600 13,5 jaar
Water-water €17000 €4700 €5400 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tynaarlo?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Tynaarlo) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Zeijen is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1450 en €4450. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-E 221.C13 geeft jou €2.300,00 subsidie en wat betreft de ELCO Aerotop G07-14M krijg je €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Zeijen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Roosendaal plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2650 – €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €355 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen