Warmtepomp Dirksland

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Geholpen door de tips van onze experts check je concrete informatie betreffende een warmtepomp in Dirksland. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Dirksland!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Dirksland? Op onze website vind je nuttige tips & tricks. Kies voor een veelgestelde vraag en vind meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Dirksland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Dirksland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dirksland

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is behoorlijk complex. Daarom is een bedreven warmtepomp installateur in Dirksland noodzakelijk. De zoektocht naar een vakbekwame expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk AWB verwarming). Waar vind ik een aangesloten vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €5.500 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Dirksland.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de regel zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Nieuwstadt.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €7.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Atag, AWB, Intergas, Remeha). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dirksland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dirksland

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dirksland uit te werken.

Soort warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1100 €1800 6 jaar
Lucht-water €5500 €1800 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €3700 €3000 13,5 jaar
Water-water €18300 €4900 €4100 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Goeree-Overflakkee?
In 2030 moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Goeree-Overflakkee) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Dirksland is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 en €5650. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta BRAN2 0021m heeft €1.500,00 subsidie en aangaande de Galletti LEP 072PS heb je recht op €8.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Dirksland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Westerbroek plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €3000 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €265 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen