Warmtepomp Nieuwstadt

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via deze website bekijk je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Nieuwstadt. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle praktische tips & tricks en vergelijk direct alle installateurs in Nieuwstadt!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwstadt? Hieronder check je belangrijke info. Klik op een veelgestelde vraag en check meteen alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nieuwstadt?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Nieuwstadt?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwstadt

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is vrij moeilijk. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Nieuwstadt onvermijdbaar. De keuze maken voor een bedreven expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Aermec verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een geoefende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.450 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €5.500 – €7.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Nieuwstadt.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de regel onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zeist.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Remeha, Vaillant, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een full-electric type. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwstadt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwstadt

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwstadt te bepalen.

Type warmtepomp Tarief product Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1000 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €6300 €1800 €2700 7 jaar
Bodem-water €14600 €4500 €3300 9,5 jaar
Water-water €18000 €4400 €5000 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Echt-Susteren?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Echt-Susteren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Nieuwstadt is alleen van toepassing op modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1300 tot €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Hudge AVH-13V1DE-II staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en bij de Viessmann Vitocal 300-G BWC 301.B13 krijg je subsidie tot €3.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nieuwstadt

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Haren plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €305 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen