Warmtepomp Zeist

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aansluiten van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Middels deze webpagina doorzoek jij concrete informatie over een warmtepomp in Zeist. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle nuttige info en vind de voordeligste installateur in Zeist!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Zeist? Middels onze expertise lees jij nuttige info. Druk op een van de vragen hieronder, en je ontdekt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zeist?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zeist?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeist

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Zeist aan te raden. De keuze maken voor een degelijke specialist is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Kensa systeem). Wat is een officiële warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.450 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Luchtunit (buiten) €2.500 – €8.000 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Zeist.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Holwierde.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €20.500 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeist

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zeist

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeist uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1000 €1600 5 jaar
Lucht-water €5700 €2100 €2600 8 jaar
Bodem-water €15500 €3900 €3200 13 jaar
Water-water €17100 €4300 €4700 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zeist?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Zeist) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Zeist geldt alleen op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 tot €4400. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-E-AC 221.C13 biedt €2.300,00 subsidie en voor de ELCO Aerotop T20 is dit €3.150,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zeist

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Rossum plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), en combineert dat met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2750 tot €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €370 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen