Warmtepomp Holwierde

Nederland moet van het gas af. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van de oude ketels is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de tips van onze experts lees je waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Holwierde. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige details en vergelijk direct alle installateurs in Holwierde!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Holwierde? Via onze specialisten bekijk je bruikbare adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en vind à la minute alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Holwierde?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Holwierde?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Holwierde

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Holwierde cruciaal. Het selecteren van een ervaren expert is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hitachi warmtepompen). Hoe herken je een handige warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.500 – €8.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Holwierde.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Sliedrecht.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Intergas, AWB, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Holwierde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Holwierde

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Holwierde te ontcijferen.

Model warmtepomp Prijs pomp Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €2000 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €4100 €2200 €2500 9 jaar
Bodem-water €14700 €5200 €4700 12,5 jaar
Water-water €18200 €4700 €4600 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Delfzijl?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Delfzijl) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Holwierde is alleen van toepassing op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 en €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Energie EST SB12 geeft recht op €2.500,00 subsidie en voor de Clausius classic HC 3-15 ligt dit op €3.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Holwierde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Botlek plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2900 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €335 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen