Warmtepomp Doorwerth

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De hoog rendement cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het vervangen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is: ‘warmtepomp’. Via deze website lees jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Doorwerth. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle nuttige info en vergelijk direct alle installateurs in Doorwerth!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Doorwerth? Hieronder lees je bruikbare tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en bekijk rap alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Doorwerth?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Doorwerth?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Doorwerth

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in Doorwerth cruciaal. De keuze van een officiële warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Ecopomp verwarming). Hoe herken je een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.600 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.000 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Geschikt voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Doorwerth.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Nijeveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €6.000 – €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Nefit, Atag, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Doorwerth

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Doorwerth

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Doorwerth te berekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1900 €1000 5 jaar
Lucht-water €5000 €1900 €2800 8 jaar
Bodem-water €14900 €3600 €2800 12 jaar
Water-water €17800 €4400 €4500 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Renkum?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren zullen veel huizen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Renkum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Doorwerth kan jij uitsluitend toepassen op producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 – €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Climaveneta BRN2 0025t biedt €1.750,00 subsidie en bij de Galletti LEW 061HL is dit €7.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Doorwerth

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Westzaan plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 – €4200. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €365 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen