Warmtepomp Westzaan

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aansluiten van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Door onze vergelijker lees je bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Westzaan. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle relevante details en ontdek de meest vakkundige installateur in Westzaan!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Westzaan? Hieronder vind jij bruikbare adviezen. Klik op een van de onderwerpen en bekijk direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westzaan?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Westzaan?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westzaan

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Westzaan noodzakelijk. Het selecteren van een handige specialist doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Austria Email systeem). Wat is een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.400 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Westzaan.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Haulerwijk.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 tot zo’n €18.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westzaan

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Westzaan

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westzaan vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1600 €1200 5 jaar
Lucht-water €6400 €1800 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €2900 14 jaar
Water-water €17100 €5800 €4700 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zaanstad?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel consumenten wijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Zaanstad) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Westzaan kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1500 en €4150. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Toshiba Estia HWS-804H-E1 + HWS-804XWHM3-E1 biedt €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHSH16P50(**) is dit €2.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westzaan

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Ovezande plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2950 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €305 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw