Warmtepomp Haulerwijk

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Via deze webpagina lees jij alle informatie voor een warmtepomp in Haulerwijk. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle nuttige info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Haulerwijk!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Haulerwijk? Op deze pagina bekijk je handige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en je ontdekt onmiddellijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Haulerwijk?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Haulerwijk?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Haulerwijk

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is best wel moeilijk. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Haulerwijk aan te raden. De keuze maken voor een echte warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Nilan installatie). Waar vind ik een echte warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.500 60 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Haulerwijk.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Ryptsjerk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, Nefit, AWB, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Haulerwijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Haulerwijk

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Haulerwijk te berekenen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1600 5 jaar
Lucht-water €6600 €2500 €2800 7 jaar
Bodem-water €14600 €3700 €3400 12 jaar
Water-water €18600 €4100 €5500 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Ooststellingwerf?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Haulerwijk is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1750 en €5400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHVX16S26(**)9W geeft recht op €2.350,00 subsidie en m.b.t. de Western Airconditioning FUSIO-WW 14 ligt dit op €3.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Haulerwijk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Barneveld plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €4100. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €280 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw