Warmtepomp Nijeveen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het kiezen voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze website bekijk jij alle informatie voor een warmtepomp in Nijeveen. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle nuttige tips & tricks en check prijzen van een installateur in Nijeveen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Nijeveen? Op deze pagina doorzoek jij zinvolle adviezen. Kies voor een item uit onze FAQ en ontdek rap bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Nijeveen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Nijeveen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nijeveen

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Om die reden is een betrouwbare warmtepomp installateur in Nijeveen benodigd. De keuze maken voor een deskundige expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Climaveneta verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Nijeveen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Zoetermeer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €20.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Atag, Remeha, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische oplossing. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nijeveen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nijeveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nijeveen vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4100 €1700 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14000 €4400 €4500 12,5 jaar
Water-water €18700 €5700 €5800 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Meppel?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Meppel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Nijeveen kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2050 tot €4350. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de InterClima-MTA HCY 131 geeft recht op €3.650,00 subsidie en voor de Warmblauw HP3BW 09EP ligt dit op €2.900,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Nijeveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Haulerwijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €335 per 12 maanden. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw