Warmtepomp Zoetermeer

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl bekijk jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Zoetermeer. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Zoetermeer!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zoetermeer? Hieronder lees je nuttige info. Klik op een veelgestelde vraag en je leest snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Zoetermeer?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zoetermeer?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zoetermeer

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is vrij moeilijk. Daardoor is een competente warmtepomp installateur in Zoetermeer onontbeerlijk. Het kiezen van een echte installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Ariston verwarming). Hoe kies ik een vakkundige installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke past bij mijn situatie? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.250 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €19.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zoetermeer.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk zien we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Hooghalen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €21.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Atag, Nefit, Intergas, Vaillant). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een standalone oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zoetermeer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zoetermeer

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zoetermeer te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1100 €2000 5,5 jaar
Lucht-water €4700 €2200 €2800 6 jaar
Bodem-water €14600 €3700 €3300 13,5 jaar
Water-water €17700 €4600 €5900 15 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Zoetermeer?
Het duurt niet lang, en dan moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Zoetermeer) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Zoetermeer is alleen aan te vragen voor systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 tot €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWBT-M-E-AC 221.C06 geeft jou €1.800,00 subsidie en m.b.t. de Eldom EE HPS 150 krijg je €1.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Zoetermeer

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ryptsjerk plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 tot €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €395 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen