Warmtepomp Driebergen-Rijsenburg

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het kiezen voor een ketel op gas niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Nederlanders moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Op deze website check jij diepgaande beschrijvingen voor een warmtepomp in Driebergen-Rijsenburg. Is mijn huis wel geschikt? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle nuttige info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Driebergen-Rijsenburg!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Driebergen-Rijsenburg? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek jij zinvolle tips & tricks. Druk op een van de vragen hieronder, en je vindt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Driebergen-Rijsenburg?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Driebergen-Rijsenburg?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Driebergen-Rijsenburg

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is nogal complex. Om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Driebergen-Rijsenburg onmisbaar. De keuze van een competente vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Enerso verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Driebergen-Rijsenburg.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Nispen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 – €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Nefit, AWB, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Driebergen-Rijsenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Driebergen-Rijsenburg

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Driebergen-Rijsenburg te ontcijferen.

Bron warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1100 €1400 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €2400 €2500 6 jaar
Bodem-water €14300 €5600 €3800 10 jaar
Water-water €18400 €4200 €5800 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment moeten veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Driebergen-Rijsenburg kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1200 – €5550. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta i-KI-MTD 0091t heeft €3.600,00 subsidie en wat betreft de Galletti LEW 071HL heb je recht op €8.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Driebergen-Rijsenburg

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Wezuperbrug plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €360 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Utrecht.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen