Warmtepomp Driewegen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is de keuze voor een systeem op gas geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Aan de hand van onze vergelijker check jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Driewegen. Hoe werkt het? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Vind alle bruikbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Driewegen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Driewegen? Door onze experts check jij zinvolle aanbevelingen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt à la minute alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Driewegen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Driewegen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Driewegen

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Driewegen onontbeerlijk. De keuze van een degelijke installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Galmet verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.550 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zeeland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Driewegen.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Vaak werken we met 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Noorbeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.000 – €18.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Nefit, Intergas, Atag, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Driewegen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Driewegen

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Driewegen uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1100 €1900 7 jaar
Lucht-water €4800 €2400 €2200 7 jaar
Bodem-water €14200 €5600 €4700 13 jaar
Water-water €17800 €5800 €5900 16,6 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Borsele?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Borsele) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Driewegen geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1500 en €4900. Het totale bedrag is een afgeleide van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta i-KI-MTD 0151t heeft €4.600,00 subsidie en aangaande de Galletti LEW 072HS heb je recht op €8.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Driewegen

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Wieringerwerf plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2700 – €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €340 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zeeland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw