Warmtepomp Wieringerwerf

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is de keuze voor de gasgestookte ketel niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van gas is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van deze webpagina doorzoek je diepgaande beschrijvingen m.b.t. een warmtepomp in Wieringerwerf. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle bruikbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Wieringerwerf!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Wieringerwerf? Via onze specialisten check je zinvolle tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en je vindt eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Wieringerwerf?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Wieringerwerf?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wieringerwerf

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Wieringerwerf onontbeerlijk. De zoektocht naar een aangesloten expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Daikin systeem). Hoe herken je een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 40 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wieringerwerf.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal zijn er 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Heemstede.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, AWB, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wieringerwerf

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Wieringerwerf

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wieringerwerf vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1800 €1600 7 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €15200 €5000 €2900 13 jaar
Water-water €18800 €5000 €5400 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Hollands Kroon?
In 2030 moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Hollands Kroon) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Wieringerwerf is alleen aan te vragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1000 – €5150. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Trane CXAM 020 HE CAP heeft €4.950,00 subsidie en voor de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBH16(**)3V heb je recht op €2.700,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wieringerwerf

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Peize plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) en combineert dat met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2500 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €335 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen