Warmtepomp Heemstede

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is de keuze voor een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Middels deze webpagina doorzoek jij waardevolle informatie voor een warmtepomp in Heemstede. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Ontdek alle nuttige info en ontdek de meest vakkundige installateur in Heemstede!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Heemstede? Op deze pagina lees je nuttige informatie. Kies voor een item uit onze FAQ en check vlug alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heemstede?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heemstede?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heemstede

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is vrij pittig. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Heemstede aan te raden. Het kiezen van een deskundige installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Sanden installatie). Hoe kies ik een vakkundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heemstede.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal zien we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Den Bosch.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 t/m €18.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een 100% elektrische product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heemstede

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heemstede

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heemstede te bepalen.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1600 €1000 6 jaar
Lucht-water €6900 €1700 €2400 7 jaar
Bodem-water €15200 €4800 €2900 12 jaar
Water-water €18200 €4000 €5900 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Heemstede?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Heemstede) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Heemstede is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2150 – €4050. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Daikin EWYQ-010ACV3 staat gelijk tot €2.350,00 subsidie en voor de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 42 krijg je subsidie tot €7.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Heemstede

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Beers NB plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2650 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €250 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen